Woensdagen zijn wij uitsluitend op afspraak geopend. Op de zaak of bij u thuis plannen wij een rustig moment voor persoonlijk advies.

Gewicht en matras keuze, hoe zit dat nou eigenlijk?

Categorie:algemeen

U bent opzoek naar een nieuwe matras maar ziet u door de bomen het bos niet meer. Heel logisch na alle reclame die we voorbij zien komen. Dan struinen we internet af waar halve waarheden op staan dus wat moeten we nou  nog geloven?

Echter is de keuze niet zo heel moeilijk. Onze stelregel, wanneer we naar gewicht van de persoon moeten gaan kijken gaan we concessies doen in kwaliteit! 

 

In de komende blogs  zullen we u meer vertellen over de soorten matrassen die er verkrijgbaar zijn

 en welke matras nou eigenlijk het beste bij u past.

 

Grofweg zijn er 4 soorten matrassen:

 

  1. Matras met veren (binnenvering of ook wel pocketvering genoemd)
  2. Latex matrassen
  3. Visco elastische / traagschuim matrassen 
  4. Koudschuim matrassen

 

In ons volgende blog gaan we in op de werking van deze diverse soorten matrassen.

Wat doen deze voor ons lijf, hoe goed kunnen we nou eigenlijk uitrusten op deze materialen .

Heeft u niet het geduld neem dan vast een kijkje op onze site of laat u informeren bij Bedadviseurs Berentsen  www.bedadviseursberentsen.nl  of maak een vrijblijvende afspraak 0316-525021

 

Waarom Uw gewicht niét uit zou moeten maken voor uw matraskeuze.

Zoals u in ons eerdere blog al heeft kunnen lezen zou het niet uit moeten maken wat we wegen (al weegt u 10 of 200 kg)  bij het maken van een matraskeuze. In deze blog gaan we verder in op de soorten matrassen welke er zijn en wat de invloed van deze matrassen op onze nachtrust is.

 

  1. Matras met veren (binnenvering of ook wel pocketveren genoemd)

De naam zegt het al pocketveren matrassen, de veren zijn verpakt in pockets (kleine zakjes) In de meeste gevallen zijn deze pockets met elkaar verbonden in de breedte.  Deze matrassen worden veelal afgedekt met een latex, traagschuim of koudschuim toplaag (anders voelen we de veren tijdens het slapen).

Wanneer we op het voeteinde van een pocketveren matras gaan zitten zullen we zien dat het matras aan de zijkanten omhoog komt en dat wanneer er 2 matrassen naast elkaar liggen een spleet ontstaat in het midden.  Wanneer we languit gaan liggen zien we dat de matras bij het bekken (ons zwaarste punt) naar binnen gaat vallen en we overdreven gezegd in een kuiltje komen te liggen. Wanneer we naar de zijkant van de matras kruipen zullen we meer stabiliteit ervaren , maar komen we scheef in bed te liggen. Of dit de meeste ideale keuze is? U hoeft alleen maar logisch na te denken. Wilt u toch graag de keuze maken voor een pocketveren matras zorg er dan in ieder geval voor dat u geen medische nek / rugklachten heeft  😉 

 

  1. Latex matrassen

Latex matrassen zijn er in vele soorten. Van “natuur”latex tot synthetisch latex en alles daartussen, percentages latex kunnen erg variëren . Hoe hoger het aandeel latex, hoe minder bijmengingen van andere stoffen, hoe kostbaarder de matras. Over het algemeen geven de latex matrassen een prima ondersteuning  zijn ze redelijk soepel en sluit deze prima aan bij de lichaamscontouren. Echter is het materiaal warmer dan bijvoorbeeld een pocketveren of een koud geschuimd matras. Onze warmte kan niet optimaal weg in latex schuim en wanneer warmte niet weg kan gaat het zich omzetten in vocht. Vocht is in eerste instantie een broeinest voor bacteriën o.a. huisstofmijt. Het vocht is voor mensen met reumatisch en artrose klachten niet aan te raden. Ook kan dit zorgen voor allergie klachten als jeuk, droge en rode vlekken. Daarom is deze matraskeuze voor mensen met een huisstofallergie niet de beste.

 

  1. Visco elastische / traagschuim matrassen 

Een matras van Visco elastisch, ook wel traagschuim genoemd is temperatuurafhankelijk.

Wanneer het in de winter koud is voelt het materiaal hard. Wanneer we op de matras gaan liggen neemt het langzaam onze temperatuur aan en wordt het materiaal zachter.

Ons bekken is zwaarder dus hier zullen we verder wegzakken en in een kuiltje terecht komen. Hierdoor ondersteunt de matras minder goed en kunnen we ook moeilijker draaien. Door de bijvoegingen van bepaalde minder schone stoffen ventileert het schuim minder goed en kan onze warmte niet optimaal weg. Zie hiervoor ook de uitleg m.b.t. tot de latex matrassen voor de gevolgen hiervan.

 

Ondertussen hoor ik uw gedachten ratelen. Blijft er nog wel een matras over die geschikt is voor mij? Jazeker! Lees verder in mijn volgende blog waar ik het ga hebben over koudschuim matrassen. Of liever,  matrassen welke koud geschuimd worden. Wat doen deze voor ons lijf, hoe goed kunnen we nou eigenlijk uitrusten op deze materialen .

Heeft u niet het geduld neem dan vast een kijkje op onze site,  laat u informeren bij Bedadviseurs Berentsen  www.bedadviseursberentsen.nl  of maak een vrijblijvende afspraak 0316-525021

 

Waarom Uw gewicht niét uit zou moeten maken voor uw matraskeuze.

Zoals u in ons eerdere blog al heeft kunnen lezen zou het niet uit moeten maken wat we wegen (al weegt u 10 of 200 kg)  bij het maken van een matraskeuze.  Welke matrassen zijn er nou eigenlijk? En wat doen ze voor ons lijf. In deze laatste blog gaan we verder in op de laatste soort, de koudschuim matrassen of liever gezegd de matrassen die koud geschuimd worden, want de ene koudschuim is de andere niet!

 

  1. Koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen zijn grof onder te verdelen in 3 soorten en wel de Polyurethaan schuim (het meest pure product) , HR schuim (er wordt steeds meer van het pure basis product uitgehaald) en polyether (er blijft weinig over van het pure basis product) .

In deze range van matrassen zijn er grote kwaliteitsverschillen welke invloed hebben op comfort, levensduur en prijs. Voor deze schuimen geld hoe hoger de dichtheid (SG, kg per m3) van de schuim hoe meer deze verdragen kan.

Echter is bijvoorbeeld een SG 35 in een polyether niet te vergelijken met een SG 35 van een HR of polyurethaan schuim. Marktconform is een SG 35 een “hoge”kwaliteit. Hoe hoger het soortelijk gewicht hoe meer gewicht een kern kan verdragen en hoe langer de levensduur zal zijn. Wij werken minimaal met een SG 50 in een polyurethaan schuim. Dit pure schuim wordt 100% non toxisch gestabiliseerd. Dit geeft de eigenschappen voor een gelijkmatige en veerkrachtige drukverdeling in iedere gewenste ligpositie! Het medische comfortschuim is voorzien van een superieure puntelasticiteit, hierdoor vormt het zich gemakkelijk naar de contouren van uw lichaam en ondersteund het u goed (mits gedegen bedbodem). Door de uitstekende ventilerende en warmte-regulerende eigenschappen van het schuim blijft de matras fris en is deze prettig voor mensen die gedurende de nacht transpireren. Door deze eigenschappen zijn onze matrassen uitermate geschikt zijn voor mensen met (extreme) allergieën en niet gewicht gebonden. Door de manier van schuimen kan een matras soepeler of juist steviger worden gemaakt en is er voor ieder wat wils, de persoon zonder klachten of met reumatisch of artrose klachten  die heerlijk in een “wolkje” wil liggen ( maar wel met de juiste ondersteuning!) of voor die persoon die liever wat “harder” ligt. Desalniettemin raden wij u aan. Laat u zich bij medisch klachten altijd door ons adviseren, want het is de combinatie van BEDBODEM- MATRAS-KUSSEN die het verschil maakt. 

Wij informeren u graag. 

Maakt u een afspraak telefonisch, bij u thuis of aan onze zaak.

 0316-525021 www.bedadviseursberentsen.nl 

 

Deelt u dit artikel? U helpt zo ook andere mensen aan een betere nachtrust.


© Copyright Bedadviseurs Berentsen |