Woensdagen zijn wij uitsluitend op afspraak geopend. Op de zaak of bij u thuis plannen wij een rustig moment voor persoonlijk advies.

Snurken

Categorie:algemeen Snurken

Snurken

Als we zelf snurken hebben we daar eigenlijk weinig last van, een partner kan er echter veel last van ondervinden. Ze komen niet in een diepe slaap of zelfs slapen koppels apart in andere kamers om een nacht goed door te kunnen slapen.

Maar wat is snurken nou eigenlijk en kunnen we hier zelf iets aan doen?

De 3 meest voorkomende problemen bij snurken:

  • APNEU
  • TE HOOG KUSSEN
  • ALCOHOL

 

APNEU

Het Griekse woord “Apnea” betekent letterlijk “zonder adem”. Een apneu is een pauze van de ademhaling van meer dan 10 seconden. Ongeveer 5% van alle Nederlanders heeft apneu.

Apneu gaat vaak gepaard met snurken en bewegingsonrust. Mensen met apneu hebben vaak last van vermoeidheid en ochtendhoofdpijn.

‘s Nachts verslappen alle spieren. De tong is ook een spier: deze verslapt en zakt weg in de luchtweg. De spieren kunnen zodanig verslappen dat de luchtwegen geheel afgesloten worden. Hierdoor wordt de adem geblokkeerd en kunnen onze mondsappen niet weg. De hersenen krijgen dan even geen zuurstof. Tijdens een apneu komt er geen lucht in of uit de longen. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof. Als gevolg van de ademstop worden de hersenen gestimuleerd en wordt iemand even wakker om adem te halen. Mensen die lijden aan slaapapneu worden ’s nachts telkens kort wakker om adem te halen. Hierdoor wordt het natuurlijke slaap-waak ritme  verstoord en krijgt de persoon te weinig diepe slaap. Als slaapapneu onbehandeld blijft krijgen weefsels en organen minder zuurstof. De ernst van de gevolgen is afhankelijk van het aantal ademstops en de mate van zuurstoftekort. De meeste klachten ervaren mensen meestal overdag. Veel voorkomende klachten bij slaapapneu zijn luid snurken, hoofdpijn, bewegingsonrust, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Als ondersteuning bij een apneu behandeling helpt het vaak om het hoofd/rugdeel van uw bed een stukje omhoog te zetten, zo heeft de tong minder kans verder terug te vallen.

 

TE HOOG KUSSEN

De meest voorkomende oorzaak van snurken: Een té hoog kussen.

Eigenlijk is de oplossing voor 95% van de mensen heel makkelijk! Wanneer er geen medische klachten zijn als slaap apneu of we niet “te diep in het glaasje” hebben gekeken. Ligt het in de meeste gevallen aan een te hoog kussen. Maar hoe kan dat nou?

Wanneer we op een te hoog kussen liggen ligt ons voorhoofd hoger dan onze kin en wordt de keel meer dicht gedrukt. Onze mondsappen kunnen zo moeilijker weg, ons instinct zegt ,, Ik dreig te stikken dus haal het er maar uit” zo ontstaat snurken. Wij zien dit probleem in onze zaak veel voorbij komen. In de meeste gevallen is het met een kussen dat ervoor zorgt dat ons voorhoofd en kin op gelijke hoogte komt te liggen opgelost. Echter niet iedereen vindt dit even lekker liggen. Hiervoor zijn andere oorzaken als bijvoorbeeld de ondergrond (bedbodem en matras) of overgewicht.

Hierover gaan we in de toekomst zeker nog een Blog schrijven, aangezien de ondergrond waar we op slapen kan zorgen voor meerdere verschillende lichamelijke klachten. Dus volg ons en blijf op de hoogte. Kijk ook eens voor al onze kussens op bedadviseursberentsen.nl of bel voor meer informatie.

 

 

ALCOHOL

In eerdere artikelen hebben we uitgelegd hoe zaken als Apneu en een te hoog kussen een negatieve invloed hebben op snurken. Maar er is een andere belangrijke factor die eraan bijdraagt dat mensen snurken: alcohol.

Alcohol maakt snurken erger omdat het een spierverslappende werking heeft. Hierdoor verslappen ook de spieren die verantwoordelijk zijn voor het openhouden van de keelholte. Het resultaat ligt voor de hand: door de verslapte spieren komen het gehemelte en de tong dichter bij elkaar te liggen. Deze versmalling leidt tot mondsappen die niet weg kunnen, waardoor we gaan snurken.

Wanneer we dan ook nog op een te hoog kussen liggen, krijgen we een behoorlijk luid snurk resultaat.

Wat kunnen we hieraan doen: probeer geen alcohol te drinken in de laatste twee tot vier uur voordat je naar bed gaat. Schaf een kussen aan welke niet te hoog is. Bekijk voor meer informatie over een te hoog kussen ook ons blog SNURKEN EN EEN TE HOOG KUSSEN.


© Copyright Bedadviseurs Berentsen |